1 Ekim 2011 Cumartesi

"İslamcıların 'Sistem' Tutkusu"



Sayın Mustafa Akyol'un 28 Eylül tarihli Star gazetesindeki köşe yazısı bu başlığı taşıyor.


İslâm ve Lâiklik, İslâm ve Liberalizm'in şu son günlerde çokça tartışıldığını görüyoruz. Böyle bir ortamda, Sayın Akyol'un yazdıkları önemli ve dikkat çekici...

Biz, Sayın Akyol'a bir okuru olarak şu satırlarımızla ulaştık...

"Sistem mi, ahlâk mı?" sualiniz hayatî öneme sahip! 
Bu sualin cevabı -dînimizin hakikati îcabı- kesinlikle "ahlâk" olduğuna göre, "sistem" netice olarak beşerî mecraya ve sahaya mahsus mu kalır?! 

Yani dînimiz, bizim ahlâkımızı inşa ederken, sistemLER inşa edebilmemiz için sâdece ilkeler mi vaz'eder?! Bu da bana göre çözümlemeye muhtaç olduğumuz bir muamma!?

(M.Akyol:Çünkü, Kur’an’da ve Sünnet’te ne bir devlet yapısı ne de bir ekonomik sistem tarifi vardır; sadece bu alanlara bakan ilkeler vaz’edilir./ bkz. Ali Bulaç, 18.12.2010, Zaman. http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=1066670)

Sizin, bu son makaleniz dahil bir çok yazınızda temas ve tahlil ettiğiniz unsurlar çok yerinde ve tespitleriniz gerçekten çok değerli!

Kurân üzerine özel çalışmaları olan bir serbest araştırmacı olarak, izninizle ben konunun bu boyutu hakkında kanaatimi paylaşayım...

Bence, sorun şudur!

Kıyâmete kadar insanlığın ihtiyaç duyacağı bütün kurtuluş reçetelerini taşıdığına îman ettiğimiz dînimizi biz "geri" bıraktık! Halbuki o, Mucize Kurân'ın îcâzı ile çağları peşinden sürükleyebilmeliydi!

Kurân fezâsında keşifler yapamadık! İnsalık Ay'a seyahat ederken, biz Kurân'a seyahat edemedik! Dolayısıyla, Kurân'ın çağımıza şefaatini sağlayamadık! 

Bu yüzden, İslâm ile Çağ arasında sıkışıp kaldık!

Bizi bu darboğazdan ancak bir "Mûcize" kurtarır!

O mûcize 1400 yaşında; fark edilmeyi sabırla bekliyor!

Kurân'ı yeniden keşfedinceye kadar, İslâm ile Çağ arasında daha çok hırpalanırız?!

Kısacası, Kurân "tutkumuz" olmadan "sistem tutkumuz" kifâyetsiz bir ihtirastır! 


Neyzen Semazen

3 yorum:

Bülend SUNGUR dedi ki...

http://gundem.bugun.com.tr/islamiyet-ve-demokrasi-184112-makalesi.aspx

Bülend SUNGUR dedi ki...

4 Mayıs tarihli "Aşkın Pazarı ve Kurani Zekâ" başlıklı yazımla blogumu belirsiz bir süre tatil ettiğimi söyledim. Yazı ve yorum göndermeyeceğimi belirttim. Buna rağmen, çok ama çok özel bir nitelik taşıdığı için şu linki -istisna sadedinde- paylaşıyorum...

http://www.youtube.com/watch?v=YGTWr83eUWs&feature=related

Cenabı Allah, merhum Şemseddin Yeşil Beyefendi'den razı olsun...

N_S

Bülend SUNGUR dedi ki...

Sn. Mustafa Akyol'un 5 Eylül tarihli "İslam bir 'sistem' midir?" başlıklı yazısına 10 Eylül'de Twitter sayfamda yorum getirdim.
https://twitter.com/Neyzen_SEMAZEN
http://haber.stargazete.com/newsdetail.asp?Newsid=686244